fredag 31 januari 2020

Alperna runt 2020, Rifugio Averau


Torsdag 30 januari

Sista frukosten på ett fantastiskt trevligt hotell 100-200 m från stora kabinen och längdspåren i Campitello.  Rekommenderas till alla!

Vi packade bilen och började vår snirkliga färd österut. Upp till Passo Pordoi och sen ner genom skidsystemet. Vidare genom Arrabba och upp till Passo Falzareggo.  Vi fortsatte en bit nedanför till en parkering och liftstation. Där tog vi utförsskidor och en liten ryggsäck var och åkte upp.  Det är inget stort system och en av backarna är helt avstängd och inhägnad som träningsområde. När vi kom möttes vi av ett stort gäng ungdomar från Cortinas skidklubb. Jag gissar att några av dem siktar på OS 2026!
Vi fortsatte vidare med en gammal ”trädgårdsstols-lift” upp i passet till Rifugio Averau, 2413 möh. Där lämnade vi in ryggorna och fortsatte sen att åka. Det blev en pasta i solskenet på en terrass tillsammans med två tyska damer. De kom från Lübeck och vi berättade att på 1200-talet var det fullt utbyte mellan Kalmar och Lübeck och att man pratade tyska i Kalmar då.
Vi fortsatte att åka, men de långa backarna var väldigt hårda i de nedre delarna och dessutom låg de i skugga. Vi åkte ett par långa åk men försökte sen hålla oss i de övre delarna, men tyvärr blev de också iskalla, särskilt med de gamla liftarna där man sitter på några bara ribbor. Vi kämpade på men fick till slut ge oss för kylan. Så tog vi oss in på Rifugio Averau där vi fick ett eget litet rum på översta våningen. Här serveras mat av väldigt hög kvalitet. Till förrätt fick vi någon sorts burratafylld ravioli och till varmrätt åt vi fylld kanin! Avslutade med glass och varma hallon...Det är häftigt att få bo på så hög höjd mitt ute i det totala bergslandskapet och med en stor bergstopp som vakar över en under natten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar