måndag 20 februari 2017

Alperna runt 2017, Vidare till ItalienSå var den franska delen av vårt äventyr slut. Nu återstår den italienska delen och sedan hem. Hemresan ska gå via München för att lämna hyrbilen och kvittera ut Volvon från verkstaden i Weilheim. Fast den dagen den sorgen. Nu har vi först hamnat i Cervinia, en fantastiskt välpistad skidort. Grundad av Mussolini 1936 för italienares rekreation. Det är Italiens högst belägna skidort och därmed snösäkert. Liftsystemet hänger ihop med Zermatt i Schweiz.
Resan hit gick på ett par timmar och vi återsåg Aostadalen där vi vandrade med Jan G och Birgitta i somras. Vi stannade för lunch i Pont St Martin där förberedelser för årets karneval pågick för fullt.
Under den berömda bron hängde den lika berömda konstruktören och byggaren själv, dvs. en illröd djävul. Men det är en annan historia.
Vi navigerade hit med hjälp av bilens inbyggda navigator. Den har en engelsk röst som försökte förklara vart vi skulle köra. Eftersom vi inte fick så många svar på förra quizzet så kommer här ett nytt. Vad är det röstguiden säger att vi ska göra? Skriv svar i kommentarer. Om vi får lust kan det bli priser.
(Jag har förstått att en del av er har svårt att spela upp våra filmer. Men i vår Windows PC så fungerar det i alla fall.)
Vi bor i en lägenhet högt över byn i Cervinia. Den har en fantastisk utsikt över dalen och med balkong åt syd. Maria spenderade någon timma lättklädd i solen och fick lite färg. Detta medan jag sov en extra stund för att få bort efterverkningarna av de franska backarna.
Till slut kom vi i väg till pisten. Underbart väder och underlag. Här hade vi kommit till riktig vinter igen efter vårkänslorna i Frankrike. När vi kom upp på 3000 m.ö.h. så var det riktigt kallsnö. Här uppe ligger gränsen mellan Italien och Schweiz. Nästan på gränsen ligger Theodulglaciären och strax intill Theodulhyttan. Om man ska vandra Tour Monte Rosa (möjlig plan för sommaren) så måste man passera den glaciären så vi var in till hyttan och pratade med en man som verkade erfaren. Enligt honom så krävs ingen särskild utrustning för detta (dvs. inte sele, rep eller stegjärn). Man ska kunna gå "relativt" säkert på skidpisten.
Efter en kort lunch gjorde vi några åk på Zermatt-sidan för att få valuta för den delen av liftkortet.
Hela detta system ligger vid foten av Matterhorn, eller Monte Cervino som den heter i Italien. Idag kunde man se hela den stora klumpen utan ett enda moln, vilket är ganska ovanligt. Så avslutningen får bli en bild på Maria med Matterhorn i bakgrunden.

2 kommentarer:

  1. Jag vet inte om det är nyttigt att se era vackra bilder! Det skapar sådant sug och här är det duggregn och +3°. Den här gången var det svårare att gissa då jag bara kan tro att er GPS säger typ: "vänd om! Vänd genast om!" Men det var säkert fel. I stället skulle det säkert vara "kör som ni vill", "ni skiter ändå i mig, snyft". Fast på engelska. Eller "look around, and see what an amaaazing world you live in!" Det var mina förslag den här gången. Lev väl!

    SvaraRadera
  2. Tack för priset i form av ett idolkort! Jättefint. Hälsade på Karl och Linnéa i onsdags kväll, ja ni vet varför! Nu är det fint och soligt vinterväder här, dock utan det allra viktigaste. SNÖ! Det vräkte ner snö i två dagar som avslutades med regn. Sen frös det och då var snön borta.

    SvaraRadera