tisdag 14 februari 2017

Alperna runt 2017, skidåkning i Serre-Chevalier

Nu har vi fått två dagars skidåkning i Serre-Chevalier. Serre-Chevalier är, precis som Montafon, en dal med flera byar och med skidsystemet upp på höjden. Det finns fyra byar med liftar som går upp i systemet. By nummer ett är "vår" stad, Briancon. Igår startade vi i by nummer två, Chantemerle. Vi hittade en alpsida med halvlös snö och svarta pucklar. Fyra åk dög bra som uppvärmning och gjorde oss varma och goa.
Lennart i puckelpisten
Vi fortsatte till by nummer tre och fyra. Här hittade vi mycket kul åkning. Till slut blev vi trötta och det var dags för retur till startbyn. Slutsats av återresan blev att det vi betalar för liftkorten inte återinvesteras i liftbyggen. Det flesta liftar är nog runt 40-50 år gamla. Det finns sittliftar av typen "flygande trädgårssoffa". Det finns knappliftar som man sätter mellan benen och som drar till i starten så man blir neutrum. Återresan tog 1,5 timmar varav 15 minuter skidåkning, resten spenderades på köande och liftåkning. Men vem blir ledsen av det när samma flickor som igår stod och gräddade crepes med Nutella idag med!Skidcentrum var en äkta fransk familjeafterski. Crepes, musik och karusell fanns på plats.För musiken stod Los Képitos Txaranga från Versailles. För att få lite fler kommentarer på vår blogg så utlyser vi en liten tävling. Vilka instrument har orkestern? Det ska vara fullständiga namn på instrumenten. Svara med en kommentar på bloggen. Rätta lösningar inlämnade senast kl 23:59:59 den 17 februari 2017 kommer att få ett fint pris.

Eftersom skidåkningen var bäst längst bort så bestämde vi oss för att starta där idag. By nummer fyra heter Le Monêtier-les-Bains och fick bli dagens startpunkt. Här bjöds vi på lysande skidåkning hela dagen. Det hade snöat en fem cm under natten så det var rätt mjukt i backarna. I det här området var det fler människor utanför pisterna är i dem. Varenda åkbar kvadrameter nyttjades. Vi åkte en del krävande åkning och kan väl konstatera att vi börjar få lite styrka i benen nu. Lite pucklar eller lössnö sätter inga hinder. Vi skickar också en varm tanke till Udéns Sport på Övre Husargatan som sålde de fantastiska skidorna till oss. Utan dem hade vi haft alls så roligt i branterna.

Lunchutsikt
Maria i lössnön

Hm, till vänster eller höger om lärkträdet

3 kommentarer:

 1. Min gissning: trumpeter, basun(eller vad den där ormlika bastuban kallas?), trummor/cymbal, kornett, alt- och tenorsaxofon. Men jag kan faktiskt inte spela upp filmen utan gör en grov gissning. Det hade förstås varit något för dig Lennart att kliva in i och spela! Ni ser ut att ha fått många fina skiddagar nu. Har läst om sex dödsfall de senaste dagarna, bl.a. i Obergurgl, där två klättrare omkom. Antagligen har de klättrat i isfall som rasat ner över dom.
  Själv har jag varit rejält förkyld några dagar men är nästan bra igen, dock trött. Längtar smått efter att få åka till Hundfjället en vecka. Kram till er!

  SvaraRadera
 2. Inte helt rätt svarat, men eftersom det var det enda svaret så får det bli pris för den. Rätt svar skulle varit 2 trumpeter, slagverk (eller batteri), sousafone, trombone och altsaxofon. Den stora bastuban med extra tratt heter alltså sousafon och saxofonstorleken är alt.

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag inte kunde öppna filen kollade jag på youtube och kunde hitta bandet. Hoppas det inte var fusk!? Men nu fick jag lära mig sousafon, som ju låter som "susa i från". Är det det ni ägnar er åt? Jag läser er blog så jag "gråter"... nej men mina drömmar väcks när jag sitter här och skriver morgondagens predikan. God tur!

  SvaraRadera