måndag 13 februari 2017

ALPERNA RUNT 2017, Argentière, Chamonix, 2017-02-10 till 02-12

En skojig lyckträff med Hotell de la Couronne i Argentière, är att vi bodde där sommaren 2010 när vi gick Houte Route till Zermatt. Vi hade inte förbokat något hotell men hittade detta och bodde där en natt med Karl som hade gått Tour Mont Blanc. Då väcktes vi kl 6 på morgonen av en stor koflock som vallades uppför huvudgatan – alla hade en STÖRRE eller mindre koskälla! Nu bokade vi samma hotell utan att reflektera innan – men när vi kom in kände vi igen oss, och vi fick rummet intill det vi hade förra gången! Denna gång utan koskällor – bara kyrkklocka.
 
Alp-biblioteket på Hotell de la Couronne
Fredag morgon och bra väder. Vi valde att åka tillbaka till La Flégère för att få se var vi åkte i tisdags! Det var inga problem att åka i de översta backarna och sikten var oslagbar. Det har kommit en del snö i veckan, men den opistade som ligger närmast backarna blir snabbt uppåkt. Snön i backarna är ändå väldigt härlig och kall. Vi kände oss lika lyckliga som den franska killen i liften som sjöng för sig själv (eller mig?):

                      ” I see the sky in your eyes, don’t believ a word what I say…”


Vi fortsatte bort till Brévent-området och åkte där fram till sen lunch. Då åkte vi hela vägen ner till byn och hittade en pytteliten restaurang med en minibardisk och plats för 12 kanske 15 matgäster plus en liten terrass utanför.

Eftermiddagen avslutade vi i Flégère. Från början hade vi bokat rum till fredag eftersom vi eventuellt skulle åka långloppet Transjurasienne på lördagen. Men eftersom de definitivt beslutade om loppet skulle gå (på måndagen) efter sista anmälningsdag (på söndagen) avstod vi från att anmäla oss. Därför började vi försöka hitta boende ett par dagar till i Argentière. La Couronne var fullbokat och det mesta i övrigt också. Men till slut lyckades vi få ett rabatterat rum på La Couronne mellan fredag och lördag. En trappa till upp i det gamla huset – med utsikt över skogen. Dvs skogen var en brant, ca fem meter från vårt fönster, klädd med hipstergranar* och omöjligt att se himlen eller något annat än jord, mossa och granstammar. Det var ett bra rum och frukosten smakar lika bra oavsett vad man inte såg genom fönstret när man sov.
* hipstergran = gran med skägglav

Lördagsmorgon med utpackning i bilen och färd upp till parkeringen i Le Tour. Nu skulle vi få se backarna som vi åkte i tillsammans med Helena och Lars. Strålande solsken, kallt och överallt folk som var på väg uppför på stighudar. Vid liftslutet kom ett gäng glada norska ungdomar. En av flickorna utbrast överväldigad, (läses med fördel på norska)

”Åh her er en pausebenk som vi kan sitte på och ta på sjierna. Åh – her er allt doppellt opp mot hjemme! Backerne er doppelt så lange och solen sjiner doppelt och man får ha litt krem på läpperne och litt krem på nesen också!”


Snön i backarna var fortfarande härlig att åka i och vi åkte även utanför, men där det är åkt av andra i lössnön hårdnar den fort och blir lite bråkigare att svänga i. Vi åkte över till Valorcine också för att se hur det såg där vi åkte i molnen tidigare i veckan.

Lunch på Ecrine, vi bokade bord på morgonen men fick ändå vänta ett tag. Det var det värt trots att det var ganska kallt att sitta ute. Sen kom både maten och solen och värmde på samma gång – underbart ställe.Till slut var vi tvungna att avsluta en ljuvlig dag i leklandet, packade in oss i bilen och började köra söderut. Vägen från Chamonix till Serre Chevalier gick först på motorväg, sen på någon slingrig väg uppför berget – enligt GPS’en. Frågan är hur man egentligen ska köra? Vi kom fram i alla fall – men oj vad har vi bokat? Visserligen hade vi läst lite på nätet att det inte skulle vara en vanlig alpby. Men när vi är framme står vi framför en befäst borg – med pollare i gatan så att det inte går att köra in. Vi parkerade och traskade in i en stad som till viss del påminner om gamla stan i Stockholm, men fullständigt omgärdad av en osannolik befästningsanläggning. Vi fick nycklar till pollarna och kunde tråckla oss in genom en port och in på de smala gränderna. Men vi valde fel gata och kunde varken vända eller köra tillbaka utan vi fick följa ringmuren runt och ut och börja om igen. Vi kom rätt och lastade av vårt bagage. Lennart körde tillbaka bilen men tog fel port ut och hamnade nästan inkilad mellan en vindbrygga, stenpollare och en rörlig pollare som inte var rörlig. Han lyckades tillslut trixa sig emellan utan att skrapa hyrbilen och kunde parkera utanför.


Söndag och sovmorgon – skidåkning kräver snö, mat och sömn! Frukost på den lilla restaurangen intill: café au lait, lite müsli, färskt bröd, charcuteri et fromage regioneaux, croixanter med eller utan choklad, chokladfondant (!) och en skål med hallon och hallongrädde…. De två sista kunde jag hoppa över men Lennart njöt av en kvarts chokladfondant. Killen som skötte serveringen spelade härlig portugisisk musik och eldade i en liten järnkamin. Skön söndag - efter DN på nätet tog vi en tur genom denna märkliga stad. Från början en romersk stad och handelsstad. Under 1700-talet började försvarsanläggningen byggas efter militäringenjören de Vauban’s ritningar. Det verkar finnas sju sådana här anläggningar som alla är världsarv.

Efter rundturen tog vi bilen till en mataffär och bunkrade för ett par dagar – vi har en lägenhet med kök. Sen fortsatte vi vidare upp i Serre Chevalierdalen till nästa liftområde, Chantemerle. Där diskuterade vi bergsguider och skidturer med École du ski Français, men det var nog inte deras grej. Efter kaffe och underhållning på torget åkte vi tillbaka till Briancon och letade reda på guidekontoret och lyckades boka en tur på torsdag!! Nu talar jag franska nästan flytande…

Crepes på torget i Chantemerle
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar